OMA MAA – LOMAMAA

Suomen matkailun 125-vuotisjuhlakirja

Tämän kirjan julkaisevat yhteistyössä Suomen Matkailijayhdistys SMY ry ja Suomen Matkailualan Seniorit ry. Kustantaja: Hipputeos Oy.

Toimitus, kuvavalinnat ja kuvatoimitus: Risto Hemming.
Graafinen suunnittelu, taitto ja ulkoasu: Imants Ostašs, Terra Nord Oy.

© Copyright: Hipputeos Oy, Suomen Matkailijayhdistys SMY ry, Suomen Matkailualan Seniorit ry sekä kunkin artikkelin kirjoittaja.

ISBN 978-952-5617-22-1

Tallinna Raamatutrükikoda

Tallinna 2012

Suomen matkailun 125-vuotisjuhlakirja

Matkailusta on Suomelle tullut menestymisala. Kun teollisuustuotantoa siirretään halvan työvoiman perässä maasta toiseen, ja kun elinkeino toisensa jälkeen toteaa toimivansa kannattavuuden rajoilla, matkailu tilittää tasaista kasvua. Se työllistää jo yli 130.000 suomalaista, se vastaa yli 6 miljardin euron erästä maamme bruttokansantuotteessa, ja se tuottaa verokertymää vuosittain yli 4 miljardin euron verran.

Matkailulla on siis hyvät syyt viettää omaa juhlavuottaan, kun järjestäytyneen matkailutoiminnan alkamisesta Suomessa nyt on kulunut 125 vuotta. Silloin – vuonna 1887 – matkailu oli aatetta puhtaimmillaan, nuorten akateemisten piirien innostaessa suomalaisia tutustumaan lähemmin omaan isänmaahansa. Nyt matkailu on jokaisen harrastus, ja samalla siitä on tullut monelle alueelle ja paikkakunnalle jo tärkein toimeentulolähde.

Varsinaisen kasvunsa ja kehittymisensä kansantaloudellisesti merkittäväksi toimialaksi matkailu on kokenut viimeisten vuosikymmenten aikana. Tässä kirjassa kerrotaan miten tuo kaikki tapahtui. Asialla ovat 33 keskeisessä asemassa noina vuosina toiminutta, jotka lähes 40 artikkelin puitteissa selostavat tämän kiehtovan vaiheen tapahtumia. Kirjan sisältö on karkeasti jaettu kolmeen osaan: Miksi matkustetaan, Minne ja miten matkustetaan sekä Matkailun ammattitaito.

Kirjan julkaisevat yhteistyössä Suomen Matkailijayhdistys SMY ry ja Suomen Matkailualan Seniorit ry. Ensinmainittu on vuonna 1887 perustetun kaimansa perintöä vaaliva valtakunnallinen järjestö, jälkimmäinen puolestaan – nimensä mukaisesti – alalla johtavassa asemassa toimineiden yhteenliittymä. Kirjan julkaisemista on ratkaisevasti tukenut 40 vuoden iän saavuttava Matkailun edistämiskeskus.

Kansikuva

Etukantta koristaa kansainvälistä suosiota saavuttaneen Kedon kukkia -sarjan juliste. Kuten niin moni Suomen luonnosta aiheensa saanut juliste se on Erik Bruunin käsialaa. Viipurissa 1926 syntynyt ja taiteilijana edelleen aktiivinen Erik Bruun on matkailun kanssa lähimmässä yhteistyössä toiminut suomalainen graafikko. Hänen töistään huokuu usein lämmin kesäisyys – myönteisenä vastapainona maamme karuuden maineelle. Tämä juliste palkittiin World Travel Market -messuilla Lontoossa 1992, jonka yhteydessä prinsessa Diana luovutti palkinnon MEKin edustajalle, Boris Taimitarhalle.

Kirjoituksia lainattaessa ilmoitettava teoksen nimi ja artikkelin kirjoittaja.

JOHDANTO

Tästä kirjasta

Matkailuministerin tervehdys

I MIKSI MATKUSTETAAN